srijeda, 29. kolovoza 2012.

Sigurna plovidba morem



Brbinj na Dugom otoku (Foto: Mrlja)

Zadarski arhipelag s brojnim otocima, tjesnacima, kanalima, zaštićenim uvalama i sigurnim sidrenjem u 8 marina pravi je raj za nautičare. 
Na žalost svake se godine bilježe mnogi slučajevi stradavanja prilikom plovidbe, ponekad čak i sa smrtnim ishodima. Do većine nezgoda tijekom plovidbe dolazi zbog pada osobe u more (vodu), i to onda kada se to najmanje očekuje – u mirno vrijeme, kod pristajanja u luku, kada je brodica usidrena. 

Stoga ćemo vas ovdje podsjetiti na osnovne mjere sigurnosti koje je potrebno poduzeti kako ne biste ugrozili svoj život i živote drugih osoba bez obzira na to upravljate li plovilom ili ste gost na njemu. 

Nepažnja korisnika je najčešći čimbenik zbog kojeg dolazi do nezgoda i nesreća! 

Prije izlaska na more provjerite lokalnu prognozu vremena, napravite plan plovidbe, spremite potrebnu odjeću i opremu, hranu i lijekove za sprječavanje mučnine. 
Kornati (Foto: Karavida)

Plan plovidbe 

Plan plovidbe uključuje obavještavanje povjerljive osobe na kopnu (prijatelja, vlasnika apartmana i sl.) o tome da se spremate na plovidbu kako bi ovaj pozvao pomoć u slučaju da se ne vratite u predviđeno vrijeme. Kad se vratite s putovanja, ne zaboravite se javiti odgovornoj osobi kako se ne bi bespotrebno brinula i angažirala spasioce. 

Pomoć u slučaju nezgode i nesreće ili sumnje da su se dogodile treba zatražiti pozivom na broj 112 ili na besplatni telefon 195 Službe traganja i spašavanja na moru Republike Hrvatske

Sigurnosna oprema 

Osnovna oprema: 

  • prsluk za spašavanje
  • ručni VHF radio koji treba stalno imati uza sebe. 

Mobitel nikad nije pouzdan jer negdje nećete imati signala, a poziv s radija čut će se uvijek! 

Ostala važna oprema: Jackline, sigurnosni pojas s povodcem i karabinom, Chartplotter ili neki drugi program za praćenje plovila.
Kod Pašmana (Foto: Surać)

Gosti na brodu 

Gosti na brodu predstavljaju rizik, posebno ako ne znaju ništa o brodovima i plovidbi. 
Dužnost zapovjednika plovila je informirati goste o najvažnijim sigurnosnim mjerama (na primjer sigurnosnoj opremi i osnovnim taktikama). Ukoliko ste gosti, inzistirajte na tome da vas se uputi u potrebne mjere opreza prije nego što plovilo krene! 

Svatko mora imati prsluk za spašavanje – saznajte gdje se nalazi i odgovara li vam. 

Djeca ispod 12 godina i neplivači moraju nositi prsluk za spašavanje cijelo vrijeme! 

Čovjek u moru

Preuzeto sa  http://nautic-shop.cvs.hr  

Ako netko padne u more, treba mu baciti kolut ili bilo koji drugi plutajući objekt. Jedna osoba cijelo vrijeme treba promatrati osobu u moru, a drugi trebaju slušati naredbe zapovjednika plovila. Plovilo se treba manevrom okrenuti i zaustaviti pored osobe koja je pala u more. 


Navigacijske vještine 

Sigurnost plovidbe veća je što su bolje navigacijske vještine osobe koja upravlja plovilom. 

Nezgoda se može dogoditi u bilo kojem trenutku! 
Zamišljanje mogućih akcija pomaže u paničnim situacijama ako do nezgode zaista i dođe. 
Ražanac (Foto: Čorić)

Oluja i nevrijeme 

Dobri moreplovci traže sigurnu luku kada prijeti loše vrijeme. 

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru redovito izdaje upozorenja nautičarima o vremenskim (ne)prilikama te posebna upozorenja ako se najavljuje jača nevera. Na mrežnim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda naći ćete prognozu vremena za pomorce. 

Nevrijeme, odnosno oluja, najozbiljnija je opasnost koja vas može pogoditi dok plovite. Pravovremenim uočavanjem nadolazeće oluje te primjenom odgovarajuće taktike može se u velikoj mjeri smanjiti rizik od ozljeđivanja. 

Za vrijeme oluje svi moraju nositi prsluk za spašavanje i sigurnosne pojaseve s karabinom. 

Budite savjesni i odgovorni ako upravljate bilo kojim plovnim objektom kako biste zaštitili sebe i druge osobe u blizini! 

Nema komentara:

Objavi komentar