četvrtak, 2. kolovoza 2012.

Priprema za putovanje





Kad se odlučite za putovanje, bilo da idete sami ili sa svojom obitelji, potrebno se dobro pripremiti kako bi ono bilo ugodno i zabavno. 
Nezgode i bolest, na žalost, mogu se dogoditi bilo gdje i bilo kada. Ukoliko zatrebate medicinske usluge dok boravite u stranoj zemlji, imajte na umu kako ove usluge mogu biti prilično skupe ako nemate odgovarajuće zdravstveno osiguranje. 

Ukoliko vam prilikom boravka u Zadarskoj županiji zatreba bilo koji oblik zdravstvene zaštite, na raspolaganju vam stoji cjelovita bolnička i izvanbolnička zdravstvena usluga po najvišim medicinskim standardima. 

U Republici Hrvatskoj za korištenje zdravstvenih usluga potrebno je predočiti potvrdu o zdravstvenom osiguranju ili Europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Prije putovanja poželjno je:
  • Informirati se o zemlji koju planirate posjetiti, posebno o standardu i dostupnosti zdravstvene zaštite.
  • Obratiti se svom liječniku. Ukoliko ste u mogućnosti, obavite posjet liječniku čak 4-6 tjedana prije odlaska na put. Vaš liječnik ili pružatelj zdravstvene usluge će utvrditi što vam je sve potrebno, ovisno o vašem zdravstvenom stanju i imuniziranosti organizma te području na koje putujete. 
Za Republiku Hrvatsku nije propisano cijepljenje u međunarodnom putničkom prometu. 
Zadarska županija je, kada je riječ o zaraznim bolestima, vrlo stabilna i sigurna regija. 
  • Izvaditi potvrdu o zdravstvenom osiguranju koju je nužno imati sa sobom (ovo nije potrebno učiniti ako posjedujete Europsku karticu zdravstvenog osiguranja). 

Provjerite uključuje li vaša polica zdravstvenog osiguranja korištenje zdravstvenih usluga izvan vaše zemlje, pokriva li ona usluge kao što su transport bolesnika u drugu zemlju i sl. 

Razmislite o mogućnosti uzimanja putnog osiguranja koje nudi većina osiguravajućih kuća. 

Kronični bolesnici 

Bolujete li od neke kronične bolesti, obavezno se javite liječniku prije nego što krenete na put. Ako koristite lijekove, držite ih u originalnom pakiranju i uvijek ih nosite sa sobom. Provjerite sa svojim liječnikom jesu li vaši lijekovi zakonski dopušteni u državi koju posjećujete. Ukoliko nisu, zatražite od liječnika potrebnu dokumentaciju. 

Dok boravite u bilo kojoj stranoj zemlji ne izlažite se nepotrebnom riziku koji može ugroziti vaše zdravlje! 


Koji su vam putni dokumenti potrebni za ulazak u Republiku Hrvatsku možete saznati na mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.













Nema komentara:

Objavi komentar