Foto: S. Surać |
Ljetni mjeseci, osim uživanja u zasluženom godišnjem odmoru, sa sobom ponekad donose i neke manje ugodne događaje.
Naime, zbog visokih temperatura koje pogoduju razmnožavanju štetnih mikroorganizama, raste
i učestalost crijevnih infekcija. U suvremenom je svijetu to osobito povezano s masovnom
proizvodnjom hrane i konzumacijom tzv. fast fooda.
Posljedice trovanja hranom
U širem smislu pojam trovanje hranom obuhvaća sva oboljenja koja nastaju zbog uzimanja nezdrave, pokvarene ili otrovne hrane. Najčešće bakterije koje se prenose putem hrane su Salmonela, Staphylococcus aureus i Campylobacter.Prvi simptomi konzumiranja kontamirane hrane su najčešće proljev i povraćanje uz opće znakove (povišena tjelesna temperatura, grčeviti bolovi u trbuhu i opći osjet slabosti) ili bez njih.
U većini će slučajeva ti simptomi postupno prestati i bez nekog posebnog liječenja, ali ponekad je potrebno nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite (voda, nezaslađeni čajevi i razblažene gotove juhe iz vrećice) te uzimati laganu jednostavnu hranu koja dodatno ne oštećuje sluznicu crijeva (prepečeni kruh, riža, kuhano voće i povrće).
Pomoć liječnika, odnosno medicinsku skrb treba potražiti:
- kada se ne može primati tekućinu na usta zbog mučnine i povraćanja (često kod male djece) te u slučajevima kada se proljev ponovno javi ili traje duže od tjedan dana;
- ako se pojavi krv u stolici;
- ako bolesnik ima vrućicu duže od dva dana;
- kod znakova dehidracije (smanjena učestalost mokrenja, suha usta i grlo, vrtoglavica kod ustajanja).
Što možemo učiniti kako bismo spriječili trovanja hranom?
Najvažnije je spriječiti uopće ulazak mikroorganizama u hranu i njihovo razmnožavanje:- pranjem ruku prije jela ili rukovanja hranom;
- odvajanjem sirove i gotove pripremljene hrane;
- kuhanjem ili pečenjem hranu (posebno meso peradi i jaja) dobro termički obraditi;
- hlađenjem; sirove namirnice i kuhanu hranu obvezno čuvati u hladnjaku (najbolje na
- temperaturi 4°C);
- pranjem; svježe voće i povrće treba dobro oprati u vodi iz slavine.
Odmrznutu hranu nemojte ponovno zamrzavati. Bacite svaku sumnjivu limenku koja je nabubrila.
Nemojte piti higijenski sumnjivu površinsku vodu iz rijeka, jezera i potoka te iz bunara!
Ušće Zrmanje (foto: Karavida) |
Zdravstvena ispravnost vode za piće
Hrvatska po bogatstvu vodnih resursa zauzima 5. mjesto u Europi, odnosno 42. mjesto u svijetu, a po kakvoći visoko 48. mjesto u svijetu!S ciljem zaštite zdravlja potrošača voda iz javnih vodoopskrbnih objekata podvrgava se strogoj
sanitarnoj kontroli i pod stalnim je zdravstvenim nadzorom. Voda iz ostalih opskrbnih objekata (vlastiti bunari, cisterne i dr.) nije pod stalnim zdravstvenim nadzorom te može predstavljati opasnost za zdravlje potrošača.
U pogledu senzorskih, fizikalno-kemijskih, mikrobioloških i toksikoloških pokazatelja voda iz
javnih vodoopskrbnih objekata odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Narodne novine 47/08).
Voda je nasljedno dobročiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakoga da njome gospodarii brižljivo se njome koristi.
(Europska povelja o vodi)
Nema komentara:
Objavi komentar