ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Mediteranska prehrana




U mjestu Muline na otoku Ugljanu (FOTO: Karavida)

Mediteranska prehrana, osim što donosi brojne prednosti za vaše zdravlje, doprinosi i lijepom izgledu jer obiluje visokovrijednim hranjivim tvarima i brojnim antioksidantima. 

Brojne studije su pokazale višestruke prednosti mediteranske prehrane koja se preporuča kao zdrava i uravnotežena prehrana. Osobe koje se hrane po principima mediteranske prehrane imaju manju ukupnu smrtnost, manje umiru od kardiovaskularnih bolesti, imaju manju učestalost i smrtnost od novotvorina i manju učestalost Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Mediteranska prehrana pomaže u redukciji tjelesne težine, povoljno djeluje na povišeni krvni tlak i šećernu bolest tipa 2. 

U Hrvatskoj, kao i u svim zemljama mediteranske regije, mediteranska prehrana je doživjela stanovite promjene zahvaljujući modernom načinu života, ali su još uvijek ostale osnovne karakteristike prehrane koje su zajedničke u cijeloj mediteranskoj regiji. 

Uz svakodnevnu tjelesnu aktivnost preporuča se svakodnevna konzumacija: 
  • integralnih žitarica (integralni kruh i peciva, integralna tjestenina, palenta); 
  • maslinovog ulja koje zauzima središnje mjesto u prehrani; 
  • svih vrsta sezonskog povrća, osobito grahorica i zelenog lisnatog povrća; 
  • svježeg voća, osobito citrusnog i bobičastog voća; 
  • koštunjičavog voća (badema, oraha, lješnjka, suhih smokava…); 
  • začinskog bilja (bosiljka, ružmarina, lovora, origana, koromača, kapara, češnjaka). 

Preporuča se konzumacija ribe i školjaka više puta tjedno
Pozdrav Suncu na zadarskom poluotoku (Foto: Mrlja)

Mediteranska prehrana podrazumijeva i umjerenu konzumaciju mliječnih proizvoda (jogurta, sira, kozjeg, ovčjeg) te umjerenu konzumaciju vina uz obroke. 

Uz sve to ne zaboravite biti svakodnevno aktivni, kroz šetnju, ples, sport, jedrenje, planinarenje, izlete… 

Maslinovo ulje, a naročito ekstra djevičansko ulje, bogato je jednostruko nezasićenim masnim 
kiselinama, vitaminom E, sterolima i polifenolima. Maslinovo ulje smanjuje rizik za nastanak bolesti srca i krvnih žila i novotvorina, snižava povišeni krvni tlak, blagotvorno djeluje na bolesti želuca, jača imunološki sustav i povoljno djeluje kod asmatskih bolesti. Ima protuupalno djelovanje i smanjuje bol što se pokazalo djelotvornim kod reumatskih bolesti zglobova. 


Riba i plodovi mora su višestruko korisne namirnice jer sadrže višestruko nezasićene masnoće te su bogat izvor mineralnih soli. Morska riba bogata je jodom, kalijem, natrijem i bakrom, a sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocjene za pravilan rad živčanog sustava. Riba je bogata i kalcijem koji je uglavnom koncentriran u ljuskama. Stoga je korisno s vremena na vrijeme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu. 
Fratar (FOTO: S. Surać)
Ribe koje su bogatije masnoćama ne treba izbjegavati jer su bogate omega 3 masnim kiselinama pa tako inćuni, skuše, srdele i sardine predstavljaju odličan izvor bjelančevina i omega 3 masnih kiselina. 

Osobe koje često jedu ribu imaju manje izglede za razvoj čimbenika rizika povezanih sa srčanim bolestima, dijabetesom i moždanim udarom zahvaljujući pozitivnom učinku omega 3 masnih kiselina iz ribe. 


Dok boravite u Zadarskoj županiji, posjetite tržnicu i ribarnicu na kojoj ćete naći veliku ponudu svježeg voća i povrća te ribe i drugih morskih plodova. 


Za dug i zdrav život uživajte u mediteranskoj prehrani.

Tržnica Zadar (FOTO: Mrlja)

1 komentar: