srijeda, 26. rujna 2012.

Ronjenje




Foto: S. Surać

Sportsko rekreacijsko ronjenje pomoću autonomnog ronilačkog aparata na zrak donosi tjelesnu i duhovnu relaksaciju, uživanje u bestežinskom stanju, tjelesnoj aktivnosti i prirodi podvodnoga svijeta. 

Za ronjenje kažemo da je tehnički opremljen sport za koji je nužno dobro poznavanje temeljnih zakona fizike, fiziologije, biologije i medicine. Ograničenja za ronjenje leže u nekim bolestima i stanjima koja utječu na sigurnost ronioca. Najveća dopuštena dubina ronjenja na zrak iznosi 40 metara. 

Za individualno ronjenje u Republici Hrvatskoj potrebno je ishoditi odobrenje za individualno ronjenje koje izdaje nadležna lučka kapetanija. 

Ronilac se dužan informirati o zonama u kojima je zabranjeno individualno ronjenje te pravilno obilježiti područje ronjenja postavljanjem plutače vidljive na udaljenosti od najmanje 300 metara. 

Ronjenje postaje visoko rizično, pa čak i smrtonosno, ako se ne poštuju sigurnosna pravila. 

Ronjenje uz pomoć aparata, kao i na dah, potrebno je naučiti u ovlaštenom centru, od ovlaštenog instruktora. 

Uvijek se roni u paru. Kada se roni na dah, jedan ronilac zaranja, a drugi ga pogledom prati s površine. Drugi uranja tek kada je prvi izronio i spreman je paziti na partnera. 

Roni se samo ako se bezuvjetno dobro osjećamo. Svaka smetnjica na suhom može postati ozbiljan problem na 20 ili 30 metara dubine. 
www.pandive.com

Roni se samo poštujući ograničenja svoje ronilačke kategorije, znanja, vještine, iskustva i opreme. Granice se ne smiju nikada preći. Disciplina je presudna. 
Roni se poštujući prirodu: more, vjetar i sunce. Ako vremenski uvjeti izazivaju nelagodu ili su očito opasni, ne smije se roniti. 

Zdravstvena sposobnost za ronjenje 

Općenito govoreći, svaka prosječna osoba prosječnog zdravlja smije roniti. Ne smije roniti onaj koji boluje od bolesti koja se ne može kontrolirati terapijom ili od bolesti koja se može pogoršati pri ronjenju. Točna ocjena o zdravstvenoj sposobnosti za ronjenje može se dati samo na temelju pregleda ovlaštenog liječnika ronilačke medicine, prema propisanim kriterijima. 

Najčešće zdravstvene tegobe koje mogu omesti ronjenje su prehlada, probavne smetnje, tegobe zglobova i mišića, zatim srčane tegobe i smetnje osjetila. U trudnoći se ne smije roniti. 

četvrtak, 13. rujna 2012.

Oprezno s hranom

Foto: S. Surać

Ljetni mjeseci, osim uživanja u zasluženom godišnjem odmoru, sa sobom ponekad donose i neke manje ugodne događaje. 

Naime, zbog visokih temperatura koje pogoduju razmnožavanju štetnih mikroorganizama, raste 
i učestalost crijevnih infekcija. U suvremenom je svijetu to osobito povezano s masovnom 
proizvodnjom hrane i konzumacijom tzv. fast fooda. 

Posljedice trovanja hranom 

U širem smislu pojam trovanje hranom obuhvaća sva oboljenja koja nastaju zbog uzimanja nezdrave, pokvarene ili otrovne hrane. Najčešće bakterije koje se prenose putem hrane su SalmonelaStaphylococcus aureus i Campylobacter. 


Prvi simptomi konzumiranja kontamirane hrane su najčešće proljev i povraćanje uz opće znakove (povišena tjelesna temperatura, grčeviti bolovi u trbuhu i opći osjet slabosti) ili bez njih. 

U većini će slučajeva ti simptomi postupno prestati i bez nekog posebnog liječenja, ali ponekad je potrebno nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite (voda, nezaslađeni čajevi i razblažene gotove juhe iz vrećice) te uzimati laganu jednostavnu hranu koja dodatno ne oštećuje sluznicu crijeva (prepečeni kruh, riža, kuhano voće i povrće). 

Pomoć liječnika, odnosno medicinsku skrb treba potražiti: 
  • kada se ne može primati tekućinu na usta zbog mučnine i povraćanja (često kod male djece) te u slučajevima kada se proljev ponovno javi ili traje duže od tjedan dana; 
  • ako se pojavi krv u stolici; 
  • ako bolesnik ima vrućicu duže od dva dana; 
  • kod znakova dehidracije (smanjena učestalost mokrenja, suha usta i grlo, vrtoglavica kod ustajanja). 

Što možemo učiniti kako bismo spriječili trovanja hranom? 

Najvažnije je spriječiti uopće ulazak mikroorganizama u hranu i njihovo razmnožavanje: 


  • pranjem ruku prije jela ili rukovanja hranom; 
  • odvajanjem sirove i gotove pripremljene hrane; 
  • kuhanjem ili pečenjem hranu (posebno meso peradi i jaja) dobro termički obraditi; 
  • hlađenjem; sirove namirnice i kuhanu hranu obvezno čuvati u hladnjaku (najbolje na 
  • temperaturi 4°C); 
  • pranjem; svježe voće i povrće treba dobro oprati u vodi iz slavine. 

Odmrznutu hranu nemojte ponovno zamrzavati. Bacite svaku sumnjivu limenku koja je nabubrila. 

Nemojte piti higijenski sumnjivu površinsku vodu iz rijeka, jezera i potoka te iz bunara! 
Ušće Zrmanje (foto: Karavida)


Zdravstvena ispravnost vode za piće 

Hrvatska po bogatstvu vodnih resursa zauzima 5. mjesto u Europi, odnosno 42. mjesto u svijetu, a po kakvoći visoko 48. mjesto u svijetu! 

S ciljem zaštite zdravlja potrošača voda iz javnih vodoopskrbnih objekata podvrgava se strogoj 
sanitarnoj kontroli i pod stalnim je zdravstvenim nadzorom. Voda iz ostalih opskrbnih objekata (vlastiti bunari, cisterne i dr.) nije pod stalnim zdravstvenim nadzorom te može predstavljati opasnost za zdravlje potrošača. 

U pogledu senzorskih, fizikalno-kemijskih, mikrobioloških i toksikoloških pokazatelja voda iz 
javnih vodoopskrbnih objekata odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Narodne novine 47/08). 



Voda je nasljedno dobročiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakoga da njome gospodarii brižljivo se njome koristi.
(Europska povelja o vodi)

ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Mediteranska prehrana




U mjestu Muline na otoku Ugljanu (FOTO: Karavida)

Mediteranska prehrana, osim što donosi brojne prednosti za vaše zdravlje, doprinosi i lijepom izgledu jer obiluje visokovrijednim hranjivim tvarima i brojnim antioksidantima. 

Brojne studije su pokazale višestruke prednosti mediteranske prehrane koja se preporuča kao zdrava i uravnotežena prehrana. Osobe koje se hrane po principima mediteranske prehrane imaju manju ukupnu smrtnost, manje umiru od kardiovaskularnih bolesti, imaju manju učestalost i smrtnost od novotvorina i manju učestalost Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Mediteranska prehrana pomaže u redukciji tjelesne težine, povoljno djeluje na povišeni krvni tlak i šećernu bolest tipa 2. 

U Hrvatskoj, kao i u svim zemljama mediteranske regije, mediteranska prehrana je doživjela stanovite promjene zahvaljujući modernom načinu života, ali su još uvijek ostale osnovne karakteristike prehrane koje su zajedničke u cijeloj mediteranskoj regiji. 

Uz svakodnevnu tjelesnu aktivnost preporuča se svakodnevna konzumacija: 
  • integralnih žitarica (integralni kruh i peciva, integralna tjestenina, palenta); 
  • maslinovog ulja koje zauzima središnje mjesto u prehrani; 
  • svih vrsta sezonskog povrća, osobito grahorica i zelenog lisnatog povrća; 
  • svježeg voća, osobito citrusnog i bobičastog voća; 
  • koštunjičavog voća (badema, oraha, lješnjka, suhih smokava…); 
  • začinskog bilja (bosiljka, ružmarina, lovora, origana, koromača, kapara, češnjaka). 

Preporuča se konzumacija ribe i školjaka više puta tjedno
Pozdrav Suncu na zadarskom poluotoku (Foto: Mrlja)

Mediteranska prehrana podrazumijeva i umjerenu konzumaciju mliječnih proizvoda (jogurta, sira, kozjeg, ovčjeg) te umjerenu konzumaciju vina uz obroke. 

Uz sve to ne zaboravite biti svakodnevno aktivni, kroz šetnju, ples, sport, jedrenje, planinarenje, izlete… 

Maslinovo ulje, a naročito ekstra djevičansko ulje, bogato je jednostruko nezasićenim masnim 
kiselinama, vitaminom E, sterolima i polifenolima. Maslinovo ulje smanjuje rizik za nastanak bolesti srca i krvnih žila i novotvorina, snižava povišeni krvni tlak, blagotvorno djeluje na bolesti želuca, jača imunološki sustav i povoljno djeluje kod asmatskih bolesti. Ima protuupalno djelovanje i smanjuje bol što se pokazalo djelotvornim kod reumatskih bolesti zglobova. 


Riba i plodovi mora su višestruko korisne namirnice jer sadrže višestruko nezasićene masnoće te su bogat izvor mineralnih soli. Morska riba bogata je jodom, kalijem, natrijem i bakrom, a sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocjene za pravilan rad živčanog sustava. Riba je bogata i kalcijem koji je uglavnom koncentriran u ljuskama. Stoga je korisno s vremena na vrijeme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu. 
Fratar (FOTO: S. Surać)
Ribe koje su bogatije masnoćama ne treba izbjegavati jer su bogate omega 3 masnim kiselinama pa tako inćuni, skuše, srdele i sardine predstavljaju odličan izvor bjelančevina i omega 3 masnih kiselina. 

Osobe koje često jedu ribu imaju manje izglede za razvoj čimbenika rizika povezanih sa srčanim bolestima, dijabetesom i moždanim udarom zahvaljujući pozitivnom učinku omega 3 masnih kiselina iz ribe. 


Dok boravite u Zadarskoj županiji, posjetite tržnicu i ribarnicu na kojoj ćete naći veliku ponudu svježeg voća i povrća te ribe i drugih morskih plodova. 


Za dug i zdrav život uživajte u mediteranskoj prehrani.

Tržnica Zadar (FOTO: Mrlja)

petak, 7. rujna 2012.

Kakvoća mora za kupanje na plažama Zadarske županije





                                                 Uvala Brbišćica na Dugom otoku (foto. S. Surać)
U Zadarskoj županiji se svake godine od 15. svibnja do 30. rujna provodi Program praćenja stanja kakvoće mora na morskim plažama. Ispitivanje kakvoće mora obuhvaća ispitivanje fizikalnih, kemijskih i bakterioloških osobina morske vode, meteoroloških prilika i hidrografskih osobina mora. 

Godišnja ocjena kakvoće mora za 2011. godinu u Zadarskoj županiji 

Kako je ocjenjeno more na plažama Zadarske županije možete pogledati na kartografskom prikazu na mrežnim stranicama www.izor.hr



Plava zastava - međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja ukazuje na čiste, uredne, sigurne i dobro održavane plaže/marine. 

Popis plaža nositelja Plave zastave u 2011. godini 

Plaža turističkog naselja Zaton, Zaton 
Plaža Borik, Zadar 
Plaža Dražica, Biograd na Moru 
Plaža Bošana, Biograd na Moru 
Plaža Bluesun hotela Alan, Starigrad-Paklenica 
Plaža Iza banja, Sv. Filip i Jakov 
Plaža Jaz, Preko 
Plaža Prosika, Pag 

Sudjelujte i vi aktivno u očuvanju čistoće mora! 

četvrtak, 6. rujna 2012.

Rizična ponašanja


Na zadarskoj rivi, (foto: S. Surać)

Boravak izvan mjesta prebivališta i opuštenost kojoj se mnogi prepuštaju za vrijeme 
godišnjeg odmora često su praćeni i nešto neodgovornijim ponašanjem, posebno kod mladih. 


Konzumacija alkohola i droga 

Opasna vožnja u pijanom stanju, upuštanje u spolni odnos bez korištenja zaštite, oštećenje mozga i jetre, 
ozljede ili smrt samo su neke od mnogih štetnih posljedica do kojih može dovesti neodgovorno korištenje alkoholnih pića ili droga. 


Kad se djeca spremaju za izlazak 

  • Saznajte gdje točno vaše dijete ide, s kim ide, kada se planira vratiti te kako će doći do odredišta i natrag kući. 
  • Raspitajte tko vozi te koliko je ta osoba pouzdana. 
  • Neka kod sebe imaju nešto novca i mobitel. 
  • Sačuvajte brojeve mobitela prijatelja svoje djece i njihovih roditelja. 
  • Važno je da djeca prije izlaska nešto pojedu. Pun želudac usporava apsorpciju alkohola. 
  • Ohrabrite svoje dijete da stalno bude u blizini svojih prijatelja te da paze jedan na drugoga. 
  • Dajte im do znanja kako vas mogu bilo kada nazvati ukoliko budu imali nekih problema. 

Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje pruža savjetovanje o tome što učiniti i kako se postaviti prema problemu konzumacije alkohola i droga kod mladih. 

Kontakt: tel./faks: +385 (0)23 314 783 
Radno vrijeme za korisnike svakog radnog dana od 7 do 20 sati, osim petkom od 7 do 15 sati. 


Spolno prenosive bolesti 

Kratkotrajne avanture i upuštanje u spolne odnose bez zaštite mogu dovesti do neplaniranih trudnoća te mogućih trajnih i teških posljedica po opće i reproduktivno zdravlje ukoliko se oboli od neke od spolno prenosivih bolesti. 

Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose izravnim kontaktom tijekom spolnog odnosa (vaginalnog, oralnog ili analnog) s inficirane na zdravu osobu. 

Osim spolnim odnosom ove se bolesti mogu prenijeti i putem krvi te sa zaražene trudnice na  dijete tijekom trudnoće i poroda. 

Za prijenos infekcije dovoljan je samo jedan spolni kontakt! 

Bolesti koje se mogu prenijeti spolnim kontaktom su: herpes simpleks, genitalne bradavice (HPV), klamidijaza, gonoreja, hepatitis B i C i HIV. 

Spolno prenosive bolesti su često, osobito u početku infekcije, bez simptoma ili su simptomi vrlo blagi. Neotkrivene i neliječene mogu dovesti do trajnog oštećenja općeg i reproduktivnog zdravlja, osobito u žena. 

Stoga je za žene preporučljivo jednom godišnje učiniti kontrolni pregled kod ginekologa i Papa-test! 

Kao i kod ostalih bolesti i ovom slučaju najbolje je poduzeti mjere prevencije kako do zaraze ne bi ni došlo.

Kako zaštititi sebe i partnera? 
  • Izbjegavanjem čestog mijenjanja partnera.
  • Izbjegavanjem upuštanja u spolne odnose pod utjecajem alkohola ili droga. 
  • Pravilnom i dosljednom uporabom prezervativa pri svakom spolnom odnosu. 
  • Izbjegavanjem odnosa za vrijeme trajanja infekcije.
  • Testiranjem na spolno prenosive bolesti. 

Ukoliko je nazočnost infekcije dokazana, terapija je nužna za oba partnera. 

U slučaju potrebe kod uboda na zaraženu iglu ili sumnje na spolnu bolest možete obaviti anonimno testiranje na HIV, HEPATITIS B i C na sljedećoj adresi: 

Zavod za javno zdravstvo Zadar 

Kolovare 2, 23 000 Zadar 
Tel.: +385 (0)23 300 841, 

I. kat, soba 21, svakim danom od 9 do11 sati.


Reference:
Better Health Chanel, Teenagers Sexual Behaviour
Better Health Chanel, Partying safely – tips for parents  
Better Health Chanel, Alcohol - teenagers



utorak, 4. rujna 2012.

Peludne alergije




Peludna zrnca, iako zastupljena s malim udjelom u ukupnom broju čestica u atmosferi, predstavljaju jedan od najčešćih i najsnažnijih prirodnih alergena.
Geografsko klimatske karakteristike Zadarske županije i vegetacija definiraju vrstu peludnih zrnaca u zraku.


Informirajte se o dinamici peludnih alergena i peludnoj prognozi za određeno razdoblje na:
www.polleninfo.org
www.stampar.hr/PeludIPeludna.

Kakve su dnevne koncentracije peludi u Zadarskoj županiji provjerite na službanim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Zadar.